Låna till kontantinsats

Det finns en utbredd uppfattning om att kontantinsatsen för en bostad, till exempel en villa eller en bostadsrätt, måste betalas med egna pengar, det vill säga pengar som man inte har lånat utan har sparat ihop själv. Det finns inget sådant krav. Du kan mycket väl låna till kontantinsats.

Här kan du läsa mer om kontantinsats och hur du gör för att finansiera ett bostadsköp. Ett privatlån är den vanligaste låneformen man använder för att lösa en kontantinsats.

Lånebelopp: 5000 – 500 000 kr | Löptid: 1 – 15 år | Ränta: Från ca 3,65%

Lennart med tjej

Kontantinsats och bolånetak

Enligt regleringen om det så kallade bolånetaket får en privatperson som köper en bostad inte belåna bostaden genom bottenlån till mer än 85% av köpeskillingen/marknadsvärdet. Den resterande delen måste betalas kontant i form av en kontantinsats.

De flesta större banker har dessutom skärpt detta krav ytterligare på frivillig väg. Majoriteten av bankerna som är verksamma inom bolån arbetar med en gräns på 75%. Vad detta betyder är att om köpeskillingen för en bostad är 2 miljoner kronor kan bottenlånet för bostaden inte överstiga 1,5 miljoner. Resterande 500 000 kr av köpeskillingen måste finansieras på annat sätt.

Även om många banker har satt 75% som gräns för bottenlånet är de inte främmande för att erbjuda ett privatlån som täcker mellanskillnaden mellan 75-85% av köpeskillingen. Huruvida du kan erbjudas ett sådant privatlån, som i praktiken kan jämföras med tidigare dagars topplån, eller inte avgörs dock givetvis av din ekonomi och omständigheterna i övrigt. Med en skaplig ekonomi finns dock alla möjligheter att med bottenlånet och topplånet tillsammans finansiera köpeskillingen till 85%.

Eftersom en och samma bank inte kan låta dig ta lån för att finansiera bostadsköpet till 100% måste du vända dig till en annan bank eller långivare för att ansöka om ett lån som täcker kontantinsatsen.

Banker och långivare som erbjuder lån till kontantinsats

Det finns en stor mängd långivare som erbjuder dig att låna till kontantinsats genom ett traditionellt privatlån, eller blancolån med ett annat namn. Majoriteten av långivarna erbjuder lån på upp till 350 000 kr, men det finns också ett par aktörer som har 500 000 kr som gräns. Respektive långivare har sina egna villkor, men i grunden gäller att du ska vara minst 20 år fyllda, ha en fast inkomst och sakna betalningsanmärkningar för att komma ifråga för ett privatlån.

Risker med att låna till kontantinsats

Alla lån löper med ränta och ju mer osäkert ett lån är, desto högre blir räntan. Räntan på ett bottenlån är förhållandevis mycket låg, detta eftersom banken har en reell säkerhet i själva bostaden. Kan du inte betala kan banken överta egendomen. Räntan på ett privatlån som du tar för att täcka mellanskillnaden upp till 85% prövas individuellt utifrån din ekonomi (för detta lån finns ju ingen säkerhet i bostaden), men i regel kan du räkna med en liten rabatt eftersom du redan har engagemang i banken. För räntan på ett privatlån som du tar för att bekosta kontantinsatsen kan du inte få någon rabatt. Dessutom finns risken att långivaren lägger ganska stor vikt vid din allmänna belåningsgrad och därför är restriktiv med utlåningen alternativt kräver högre ränta.

Ett privatlån ska betalas tillbaka genom ett visst antal avbetalningar under ett visst antal år. Med en lite högre ränta kan kostnaderna bli betydande varje månad. Sedan ska du också uppfylla dina skyldigheter gentemot den bank som beviljade dig bottenlån samt eventuellt också ett kompletterande privatlån. Ju mer du lånar, desto större blir kostnaderna. Se till att räkna ordentligt på kostnaderna innan du ansöker om lån för att säkerställa att du har råd att betala både bolånet och privatlånet/n. Om du vill låna till kontantinsats, se också till att noga jämföra priser mellan långivare.

Egenskaper med privatlån

Lånebelopp: 5000 – 500 000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Ränta: 2,95% – 58%%

Ränteexempel privatlån

Belopp: 200 000 kr
Löptid: 7 år
Nominell ränta: 3,70%
Effektiv ränta: 5,69%
Totalt att betala: 239 232 kr

Populära lånegivare

Bank
Ränta
topp