Låna med anmärkning

Du kan låna pengar med betalningsanmärkning genom att ansöka om ett mikrolån eller privatlån hos de långivare som kan godta anmärkningar. Gå till respektive sida och se våra jämförelselistor och klicka på ”Låna med betalningsanmärkning” för att se vilka långivare som du kan ansöka hos.

Svea kontor

Vad är en anmärkning?

En betalningsanmärkning får man när man inte har tagit hand om sina betalningsåtaganden vid ett eller flera tillfällen. Det kan bero på att man fått en så dålig ekonomi att man inte klarat av att betala sina räkningar, det kan även bero på att man haft otur eller varit glömskt. Att man har en anmärkning behöver inte betyda att man har en dålig ekonomi eller att man inte är kreditvärdig i övrigt.

Även om man haft en dålig ekonomi och inte lyckats betala sina räkningar, så kan ekonomin ha vänt och blivit stabil. En anmärkning registreras hos kreditupplysningsföretagen och den ligger kvar i ca tre år, på den tiden kan det hända mycket med personers privatekonomi.

Ansöka med anmärkningar

Om du har fått en betalningsanmärkning på grund av dålig ekonomi och inte lyckats att vända den, då bör du tänka om innan du ansöker om ett lån. Det kan tyckas vara en kortsiktig lösning på pengaproblem men problemet kommer bara att öka med ytterligare skulder. Om du däremot har en sund ekonomi, så finns det kreditbolag som gör en manuell prövning och förbiser e.v anmärkningar, så länge ekonomin och kreditvärdigheten ser ljus ut i allmänhet. Det är alltså möjligt att låna pengar trots en anmärkning.

Klarar man inte av att betala en skuld så får man först en påminnelse från ett kreditbolag. Om inte påminnelsen betalas i tid så skickas ett ärende till ett inkassoföretag, som skickar ut en faktura med ett slutdatum. Det är i detta steget som man får en betalningsanmärkning om man inte lyckas betala, men det kan faktiskt bli ännu värre.

Kronofogden – Utmätning och skuldsanering

Om inkassoföretaget inte klarar av att driva in skulden från låntagaren, så skickas ärendet vidare till Kronofogden, som i sin tur tar kontakt med låntagaren och dess e.v arbetsgivare. En skuldsanering inleds och en utmätning görs av både tillgångar och lön. Samtliga tillgångar av värde konfiskeras, säljs och används för att minska skulderna. Kronofogden drar pengar på lönen, direkt från arbetsgivaren och endast existensminimum går till låntagaren. Det är alltså mycket allvarligt att ta lån med betalningsanmärkningar om man har en dålig ekonomi.

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar och är i behov av pengar, men känner dig osäker över om du klarar ytterligare skulder, då bör du budgetera din ekonomi. I en budget så listar man alla utgifter man har, allt från räkningar till mat och annat som måste betalas varje månad. Börja med att lista alla saker som du lägger pengar på varje månad och ta hellre i lite i överkant än att vara ”snäll” i din bedömning.

Räkna ihop alla utgifter du har och ställ det sedan i relation till den inkomst du har. Förhoppningsvis så hamnar du på plus och får då veta hur stort lån du kan klara utan att sätta dig i en ännu värre sits och få fler betalningsanmärkningar. Tänk på att inte skaffa dig så mycket utgifter och skulder att det går jämnt ut med inkomsterna, det måste alltid finnas lite utrymme för oförutsedda saker.

Möjligheter med mikrolån

Att vara belastad med betalningsanmärkningar kan vara ordentligt betungande. Anmärkningen ses nämligen som ett tydligt tecken på att du tidigare har misskött dina åtaganden som gäldenär. Du klassas helt enkelt som mindre kreditvärdig. En betalningsanmärkning försvinner inom tre år, men under tiden kan du få svårt att inte bara teckna lån, utan också att teckna abonnemang för TV, telefoni och el, få tag på en lägenhet, med mera.

Det är dock inte helt omöjligt att du blir beviljad ett lån trots att du har en eller flera anmärkningar. Det finns långivare som är villiga att godkänna en låneansökan, förutsatt att du uppfyller övriga grundläggande villkor.

Möjligheten att ta lån med betalningsanmärkning är störst för mikrolån och smslån, men det finns också långivare inom privatlån samt bolån som inte är främmande för att bevilja lån till privatpersoner som har en lite besvärlig kredithistoria. Att det framför allt är snabblån som är i fokus beror främst på två saker, nämligen
1) att snabblån är på relativt små belopp.
2) att långivare inom snabblån ganska enkelt kan addera en riskpremie på lånet.

Smslån är lånebegreppet för långivare av snabblån där du kan ansöka via sms. Det finns dock långivare som marknadsför sin tjänst som smslån trots att du inte kan ansöka via sms, utan endast via nätet eller genom telefonsamtal.

Långivare som erbjuder dessa mikrolån

Det finns mängder av aktörer som är verksamma inom mikrolån. Av den totala mängden är det ca 20-30% som har som policy att inte automatiskt neka låneansökningar från personer som är belastade med betalningsanmärkningar. Denna minoritet använder sig av lite annorlunda modeller för kreditvärderingen, där det läggs betydligt större vikt vid den löpande betalningsförmågan än vid eventuella gamla synder. Om du kan uppfylla de grundläggande villkoren kring deklarerad inkomst har du alltså trots allt alla möjligheter att kunna ansöka om snabblån.

Samtidigt är det klart att det från långivarens sida finns en ökad risk i att låna ut pengar till någon som tidigare uppenbart har misskött ett ekonomiskt åtagande. Det gör att du som har en betalningsanmärkning får vara beredd att betala lite mer för ditt lån än om du hade varit fri från noteringar i kreditupplysningsföretagens register. För mycket små snabblån (upp till 3000 kr) kan riskpremien ge ett betydande avtryck på totalkostnaden för lånet. För snabblån på lite större belopp blir riskpremien procentuellt sett inte lika betungande.

Sammanfattning om betalningsanmärkningar

  • Det finns ett antal långivare som låter dig ta ett mikrolån trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar
  • I de flesta fall tar långivaren ut en riskpremie för lånet
  • Riskpremien bakas in i totalkostnaden för mikrolånet och gör lånet dyrare

Egenskaper med snabblån

Lånebelopp: 500 – 40 000 kr
Löptid: 3 – 24 månader
Ränta: 0% – 5641%

Ränteexempel snabblån

Belopp: 10 000 kr
Löptid: 90 dagar
Nominell ränta: 140%
Effektiv ränta: 368%
Totalt att betala: 12 819 kr

Egenskaper med privatlån

Lånebelopp: 5000 – 400 000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Ränta: 2,95% – 58%%

Ränteexempel privatlån

Belopp: 200 000 kr
Löptid: 7 år
Nominell ränta: 3,70%
Effektiv ränta: 5,69%
Totalt att betala: 239 232 kr

Populära lånegivare

Bank
Ränta
topp